Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Ποια η χωρητικότητα της ανθρώπινης μνήμης και γιατί ξεχνάμε -- Scientific American


Ποια είναι η χωρητικότητα της ανθρώπινης μνήμης; Υπάρχει κάποιο όριο στην ποσότητα των πληροφοριών που μπορεί να αποθηκεύσει ένας εγκέφαλος;

Ακολουθεί τμήμα της απάντησης του Paul Reber, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Northwestern:

"Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από περίπου ένα δισεκατομμύριο νευρώνες. Κάθε νευρώνας σχηματίζει περίπου 1.000 συνδέσεις με άλλους νευρώνες, οπότε ο συνολικός αριθμός των συνδέσεων ανέρχεται σε περισσότερα από ένα τρισεκατομμύριο. 
Εάν κάθε νευρώνας μπορούσε να βοηθήσει στην αποθήκευση μιας και μόνο μνήμης, τότε η εξάντληση του χώρου αποθήκευσης πληροφοριών στον εγκέφαλο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, οι νευρώνες συνδυάζονται και συνεργάζονται έτσι ώστε, ο καθένας, να βοηθά με πολλαπλές αναμνήσεις κάθε φορά. Με αυτό τον τρόπο, η χωρητικότητα της μνήμης του εγκεφάλου αυξάνεται εκθετικά, περίπου στα 2,5 petabytes (ή ένα εκατομμύριο gigabytes). Για λόγους σύγκρισης, αν το μυαλό σας λειτουργούσε σαν μια ψηφιακή συσκευή εγγραφής βίντεο σε μια τηλεόραση, 2.5 petabytes θα ήταν αρκετά για να αποθηκεύσουν τρία εκατομμύρια ώρες τηλεοπτικών εκπομπών. Θα έπρεπε να αφήνατε την τηλεόραση να λειτουργεί συνεχώς για περισσότερα από 300 χρόνια για να χρησιμοποιήσετε όλο τον διαθέσιμο χώρο."


Γιατί όμως ξεχνάμε;

Ένα άλλο άρθρο του scientific american έρχεται να συμπληρώσει την απάντηση του Dr Reber:

"Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον Timothy F. Brady (γνωστό νευροεπιστήμονα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης) και τους συνεργάτες του, δείχνει ότι αυτές οι μακροπρόθεσμες μνήμες μπορεί να μην είναι τόσο ασαφείς όσο πιστεύαμε παλαιότερα. Παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η τεράστια ποσότητα των πληροφοριών που έχουμε στη μακροπρόθεσμη μνήμη δεν είναι τόσο ασαφής ή θολή, τελικά. Φαίνεται ότι έχουμε στην κατοχή μας πραγματικές αναπαραστάσεις των πραγμάτων που έχουμε δει, και μάλιστα σε αρκετά λεπτομερή και ακριβή μορφή. 
Φυσικά, αυτό το εύρημα εγείρει την προφανή ερώτηση: αν οι μνήμες μας δεν είναι αποθηκευμένες και με μεγάλη λεπτομέρεια, τότε γιατί συχνά ξεχνάμε τις λεπτομέρειες των πραγμάτων που θέλουμε να θυμόμαστε; Μία εξήγηση είναι ότι, αν και ο εγκέφαλος περιέχει λεπτομερείς αναπαραστάσεις των διαφορετικών γεγονότων και αντικειμένων, δεν μπορούμε πάντα να ανακτήσουμε αυτές τις πληροφορίες. Όπως αποκαλύπτει αυτή η μελέτη, αν δούμε ένα αντικείμενο, μπορούμε συχνά να είμαστε πολύ ακριβείς και σαφείς όταν μας ρωτήσουν αν το έχουμε ξαναδεί. Το πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει στον εθελοντικό μηχανισμό αναζήτησης πληροφοριών του εγκεφάλου, ο οποίος μάλλον είναι επιρρεπής σε παρεμβολές και λήθη."


ΠΗΓΗ: What Is the Memory Capacity of the Human Brain? 
(http://www.scientificamerican.com/article/what-is-the-memory-capacity/)

ΠΗΓΗ: Why Do We Forget Things?
(http://www.scientificamerican.com/article/why-do-we-forget-things/)